18 Şubat 2011 Cuma

Klima Kullananlar Mutlaka Okuyun !

CHP Buca Belediye Meclis Üyesi olan Makine Mühendisi Güngör Kaya,  hayatımızın her evresine giren klima ve  klimaların kullanımı konusunda önemli uyarılarda bulunarak vatandaşları uyardı.

Kaya, yaptığı açıklamasında ‘‘Klima kullanımına dikkat çekerek evlerimizde, işyerlerimizde ve arabalarımızda yoğun olarak ısınmak veya serinlemek için klima kullanıyoruz. Ancak vatandaşlarımızın büyük bir kesiminde klima ve klima kullanımıyla ilgili yeterli bir bilinç oluşmadığından klimalar, bilinçsiz kullanıldığında faydadan çok zarar da veriyor.’’ dedi.

 Klima seçimi kadar montajı ve kullanımımın da son derece önemli olduğuna dikkat çeken Kaya, klima almak isteyen veya klima kullanan vatandaşları uyararak dikkat edilmesi gereken hususları açıkladı.

Klima takılacak yerin mutlaka bir makine mühendisi tarafından görülmesini gerektiğini belirten Kaya, klima kapasitesi seçiminin mühendis tarafından yapılmasının daha doğru olacağını’’ belirtti.

Klimaların Kapasitesi ve Verimliliği Çok Önemli

 Klima takılacak alanda olduğundan fazla kapasitede seçilmiş klima kullanılması durumunda daha fazla elektrik sarfiyatına ve ilk kurulum esnasında daha fazla para ödenmesine neden olacağını belirten Makine Mühendisi Kaya, bu nedenle klime alırken ilk başta  klimanın kapisetisine ve verimliliğine dikkat edilmesi gerektiğini belirterek klima ve klima kullanımı konusundaki uyarılarını şöyle sürdürdü;

 -Alacağınız klimaların mutlaka ulusal ve uluslararası standartlara uygunluk belgeleri olmalıdır. -Daha az enerji tüketimi için İnverter klimalar tercih edilmelidir.
-Satış, dağıtım, kurulum gibi hizmetleri standartlaştırılmış, bayilik ağları güçlü firmaların klimaları tercih edilmelidir.
-Isıtma veya soğutma bakımından yanlış sıcaklık değerlerinde çalışan, iç ünite bakımları, temizlikleri düzenli yapılmayan, ortam içerisinde uygun olmayan hava akımları yaratan klima cihazları sağlık açısından ciddi riskler yaratabilir.

-Klima filtrelerinin değişimine mutlaka özen gösterilmelidir. Zamanında değiştirilmeyen filtrelerin, sağlığınızı tehdit edebileceğini, özellikle bundan çocukların ve yaşlıların daha çok etkileneceğini unutmayın.

-Taze hava transferi olmayan klima sistemlerinde ortama taze hava girişi olmadığından dolayı ortamın iç hava kalitesi kolaylıkla bozulur. Bu nedenle, kalp, astım gibi hastalıkları olanların bu ortamlarda uzun süre kalmaları tehlikeli olabilir.

-Kullanıcılar, taze hava giriş değerini Makine Mühendisi tarafından hesaplanan standardın altına düşürmemelidirler. Aksi durumda, sürekli aynı kirli hava dolaştırılmış olacağından, sağlığı tehdit eden sonuçlar ortaya çıkabilmektedir.

-Klima cihazlarında yılda iki sefer bakım yapılması son derece önemlidir. Bakımı yapılmayan klimalar verimi düşecek, enerji sarfiyatı artacaktır.

-Nem oranı standart değerinde olmalıdır.
-Klimanın önünde terli oturulmamalıdır.

-Araç klimalarında  yüze ve göğse değil, ön cama doğru olmalıdır.

-Soğutucu gaz olarak R410 gaz sistemine sahip olan klimalar tercih edilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder